Vesti

Naredba za sprovođenje istrage protiv generala Dragana Živanovića

18.12.2014

5. avgusta 2014. godine, Tužilaštvo za ratne zločine donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, Dragana Živanovića za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Tužilac za ratne zločine doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade generala Dragana Živanovića zbog sumnje da je u periodu od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tako što nije preduzeo nikakve mere i propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško telesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih ličnih dokumenata.

U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.

General Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu „Ćuška“ osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine, a ukupno su devetorica pripadnika 177. Vojno- teritorijalnog odreda Peć osuđeni na 106 godina zatvora.

Presudom su potvrđeni navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena na očigled prisutnih žena i dece, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina, da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, sa namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve.