Vesti

Krivična prijava za ubistvo Himze Fazlića u maju 1992. godine

08.06.2020

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 22. aprila 2020. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Republike Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko NN lica, zbog ubistva Himze Fazlića u Zvorniku u maju 1992. godine.

Početkom aprila 1992. godine Himzo Fazlić je, nakon izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini, sa porodicom iz Zvornika došao kod rodbine u Krupanj (Srbija), gde je stekao izbeglički status. Krajem aprila u dvorište kuće u kojoj su boravili Fazlići došli su naoružani pripadnici policije, koji su pozvali Himzu Fazlića da izađe iz kuće i pođe sa njima, odvodeći ga u nepoznatom pravcu.

Iako su zločini počinjeni u Zvorniku tokom 1992. godine procesuirani u nekoliko predmeta pred sudom u Srbiji, ni u jednom predmetu nije procesuirano ubistvo Himze Fazlića. Naime, postoje dokazi da je Himzo Fazlić bio u grupi zatvorenika koji su odvedeni iz zgrade Opštinskog suda u Zvorniku sredinom maja 1992. godine. Iako se dokazi o ubistvu Himze Fazlića nalaze u predmetima protiv Branka Grijića (Zvornik I) i Gorana Savića (Zvornik III i IV), do danas Fazlićevo ubistvo nije istraženo niti procesuirano.

Himzo Fazlić je poslednji put viđen živ u zgradi Opštinskog suda za prekršaje u Zvorniku, sredinom maja 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Ramin grob, selo Glumina kod Zvornika 1997. godine.