Lješevo

05. jun 1992.

U selu Lješevo, opština Ilijaš 5. juna 1992. godine ubijeno je 22 civila.

Saznajte više

Grupa od 15-20 pripadnika Interventnog voda Stanice javne bezbednosti, u SMB uniformana, među kojima su bili Vasilije Vidović, Bora Margetić, Vlajko Lizdek (zvani Vlaja), Novo Rašević, Novo Panjić i Ranko Draškić, ušli su u dvorište porodice Fazlić, koja se nalazi na ulazu u Lješevo iz pravca Ilijaša, i u podrumu zatekli 11 muškaraca, nenaoružanih civila među kojima i tri žene, koje su pozvali da izađu sa podignutim rukama i od njih oduzeli nakit i druge dragocenosti; zatim su grupi meštana prišli Vasilije Vidović sa mladim muškaracem iz grupe napadača sa plavom kosom i jedan od njih dvojice je upucao Amira (Mahmut) Fazlića (rođen 5.02.1964) u glavu.

Nakon ubistva Amira Fazlića, jedna grupa pripadnika interventnog voda SJB, koju je činilo oko 15-20 pripadnika ove formacije, među kojima je bio Marinko Vidović, isterivali su meštane Lješeva iz njihovih kuća i sproveli 20 muškaraca i četiri žene muslimanske nacionalnosti u grupama sa podignutim rukama do centra sela - na guvno porodične kuće Fazlića. Pripadnici SJB su od Hasana Fazlića, koji je bio vlasnik više benzinskih pumpi, zahtevali da im da novac, pa su trojica NN pripadnika SJB sproveli Hasana do njegove kuće i uzeli od njega novac, nakon čega su se trojica pripadnika SJB vratila do guvna, ostavivši Hasana Fazlića kod njegove kuće. Međutim, Hasan se vratio do guvna gde su bili ostali meštani i molio je pripadnike SJB da puste meštane. Trojica NN pripadnika SJB su ga zatim odvela iza kuće koja se nalazila pored guvna porodične kuće Fazlića i tu su ga upucali. Ostale meštane su zatim postrojili uz zid koji je ranije tu postojao i streljali ih iz automatskog oružja.Tom prilikom ubijeno je 18 muškaraca i tri žene: Ćamil Avdukić, Izet Avdukić, Suljo Fazlić, Munira Fazlić, Arif Fazlić, Meho Fazlić, Safet Fazlić, Ibrahim Fazlić, Huso Fazlić, Husnija Masnopita, Mujo Masnopita, Jasmin Masnopita, Mensud Masnopita, Fadil Masnopita, Mehmed Masnopita, Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić, Asim Karavdić i Amir Fazlić. Mirzet Repuh i Zahida Masnopita su preživeli streljanje.

Tela ubijenih su ostala na mestu pogubljenja narednih deset dana, nakon čega su u Lješevo došli rovokopači i tela natovarili na traktorsku prikolicu i zakopali u prethodno pripremljenu zajedničku grobnicu na groblju u Lješevu. Tela 22 ubijena civila u Lješevu su ekshumirana 5. juna 1996. godine po rešenju Višeg suda u Sarajevu, nekon čega je izvršena obdukcija i identifikacija.